Diş Protezleri

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi kontrolleri, sağlıklı dişlerin anahtarıdır. Unutmayın, güzel bir gülümseme sağlıklı bir yaşamın yansımasıdır.

Sağlıklı dişler, sağlıklı bir yaşamın temelidir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve dengeli beslenme ile diş sağlığınızı koruyun. Diş hekiminizi unutmayın!

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Diş Protezleri

Diş protezi tedavisi, insanların kaybettikleri dişlerin yerini doldurarak sağlıklı bir şekilde çiğnemelerine yardımcı olur. Çiğnemenin yanısıra konuşma, sesleri doğru çıkarma ve görselliğini de geri kazandırır. Bu nedenle hastaların yaşam kalitesi ve özgüvenleri artar.
Protez dişler ağız ve diş yapısı detaylı bir şekilde muayene edildikten sonra her hastaya özel üretilir.

Bu protezler ağız içine sabit bir şekilde tasarlanabildiği gibi takıp çıkarılabilecek şekilde de tasarlanabilmektedir.

Bu yazıda, farklı diş protezlerini gözden geçireceğiz.

1. DİŞ KRONLARI

Diş kronu, hasarlı bir diş için yapılan bir kaplamadır. Diş kronları metal, porselen veya zirkonyumdan yapılabilir. Kronlar çürümüş,çatlamış veya aşınmış dişler için uzun vadeli iyi bir çözümdür. Kronlar dişin etrafını kaplayarak gelen kuvvetlere karşı zayıflamış dişi korur ve bütün halinde kalmasını sağlar.

Bir kronun yapılması genellikle iki randevu gerektirir. bu süreçte yapılan işlemler sırayla bu şekildedir;

Birinci randevuda:

Kron(kaplama) yapılacak dişe egerekiyorsa dolgu yapılır.

Diş kesilerek küçültülür.

Dişlerden ölçü malzemesiyle ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir.

İkinci randevuda:

Laboratuardan gelen kron ağız içine yerleştirilir.

Kronun diğer dişlerle uyumuna bakılır.

Gerekli düzeştmeler yapıldıktan sonra kron dişe özel yapıştırıcılarla sabitlenir.

Bir kron takıldıktan sonra, uygun şekilde bakım ve hijyen prosedürleri yapılırsa 5 ila 15 yıl veya daha uzun süre dayanmalıdır. Diğer dişlerde olduğu gibi kuronlu bir dişi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.

2. DİŞ KÖPRÜSÜ

Bir veya daha fazla diş eksik olduğunda, eksik dişlere komşu olan dişlerden destek alınarak köprü yapılabilir.

Adından da anlaşılacağı gibi, diş köprüsü, eksik dişlerin bıraktığı boşluğu doldurmak içindir. Bir köprü genellikle boşluğun her iki ucundaki doğal dişlere sabitlenir .

Bir köprü genellikle doğal dişlere benzemek için porselenden veya zirkonyumdan yapılır ve düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Köprülerin altını temizlemek için özel diş ipleri mevcuttur.

Diş köprüsünün yapılması için süreç bu şekildedir:

İlk randevuda köprünün her iki yanındaki dişleri törpülenir ve ağzınızdan bir ölçü alınır. Boşluğu doldurmak için geçici bir köprü yapılabilir.

İkinci randevuda kalıcı köprü yerine takılır. Köprünün diğer dişlerle uyumlu olması için gerekli küçük ayarlamalar yapılır. Daha sonra köprü yerine yapıştırılır.

İyi yapılmış bir köprü onlarca yıl dayanabilir, ancak 5 ila 15 yıl makul bir beklentidir.

3. İMPLANT-ÜSTÜ KRON VEYA KÖPRÜLER

Eksik bir dişi telafi etmek için en iyi seçenek diş implantlarıdır.

İmplantlar çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra implantın üstüne kron veya köprü yapılabilir.

Bir veya birkaç diş eksikliğinde, eksik dişlerin telafisinde implantların kullanımı bize iki yönden avantaj sağlar.

Birincisi, eksik dişe komşu dişlere her hangi bir işlem yapılmayacağı için o dişler korunmuş olur.

İkincisi çekilen diş bölgesinde zamanla kemikte incelme olur ve ileride implanta ihtiyaç duyulduğunda kemik arttırım yöntemleri uygulanmadan implant yapılamaz. Ancak diş keybı olduğunda diş köprüleri yerine implant tercih edildiğinde, implant o bölgedeki kemiğin korunmasını sağlar ve rutinde görülen kemikte erime meydana gelmez.

4. PROTEZLER

Diş kaybının sayısı arttığında farklı protezler yapılmaktadır.Bu protezler takma diş olarak da adlandırılırlar.

Diş kaybının boyutu ve tercihiniz, sizin için en iyi protez çeşidinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. En yaygın protez türleri şunlardır:

Tam protezler (total protez, damak protez):
Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda tam protezler yapılır ve temizlik için günlük olarak çıkarılmalıdır.

Dişlerin tamamının kaybedilmesiyle birlikte çene kemiklerinde zamanla erime olur. Erime olduğunda tam protezlerin kullanımı zorlaşır. Yemek yerken veya konuşurken oynayabilir veya çıkabilir. Bu durumda protez yapıştırıcıları (Corega) ile yapıştırılabilir. Corega protez yapıştırıcılar protez temizlenip kurulandıktan sonra ince bir şerit halinde protezin kenarlarına gelmeyecek şekilde sürülür. Protez ağız içine yerleştirilir ve birkaç saniye bastırılarak yerine oturması sağlanır.

Çıkarılabilir bölümlü protezler (parsiyel protez):
Dişlerin bir kısmı kaybedildiği zaman bölümlü protezler yapılır. Bu protezler kroşelerle ( kanca) diğer dişlerden destek alarak takıp çıkartılır. Kroşelerin görüntüsü metal olduğından rahatsız edici olabilir. Bu durumda diğer bir alternatif veya hassas tutuculu (çıt çıt’lı) protezlerdir. Hassas tutuculu protezlerde tutucu parça dişlerin içinde olduğundan metal kancalar gibi gözükmez ve görsel açıdan daha iyi bir görüntü sağlar.

5. İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLER

Protezler, eksik dişlerinizi değiştirmek için en iyi seçeneklerden biridir. Tüm protez türleri arasında, implant destekli protezler, tüm eksik dişleri yenilemek ve doğal çiğneme ve gülümseme yeteneklerini geliştirmek isteyen kişiler için en iyi ve en güvenli seçenek olarak kabul edilir.

İmplant destekli hareketli protezler:
Dişlerin çekilmesiyle birlikte zamanla çene kemiklerinde erime meydana gelir. Uzun süreli uyumsuz hareketli protez kullanımı da zamanla çene kemiklerinin erimesine katkıda bulunur. Bu gibi durumlarda hareketli tam protezlerin kullanımı da güçleşir. Protezler sürekli ağızda hareket eder ve kişi yemeke yerken ve konuşurken güçlük çeker.

Çene kemiğinde erime olan kişilerde 2-4 implant yapılarak implant destekli hareketli protezler yapılabilir. İmplantların üzerinde oturan protez eskisi gibi oynama yapmaz ve kişi rahatlıkla yemek yiyebilir ve protezlerin çıkma korkusu olmadan konuşup gülebilir. Bu protezler her yemekten sonra mutlaka çıkarılıp temizlenmelidir.

İmplant destekli sabit protezler:
Dişler tamamen kaybedildiğinde çene kemiği durumuna göre her çeneye 6-8 implant yerleştirerek tamamen sabit protez yapılabilir. Bu şekilde yapılan sabit protezler dişlerini tamamen kaybetmiş bireylerde gerçek dişlere en yakın hissiyatı verir. Bu şekilde yapılan protezler fonksiyon, fonetik, görselliğin yanı sıra konfor da sunar.

İmplant destekli sabit protezler birkaç parça olarak da yapılabilir. Tek parça (hibrit protez) olarak da yapılabilir. Bu protezlerin de temizliği implantların sağlıklı bir şekilde uzun yıllar hizmet edebilmesi için oldukça önemlidir.

Dişlerin kaybıyla birlikte kimi insanlarda özellikle çenenin arka bölgelerinde çok fazla kemik kaybı olur. Bu durumda çenelerin ön bölümünde varolan kemik kullanılarak her çeneye sadece 4 implant yerleştirilerek sabit protez yapılabilir.

All On 4 dental implant prosedürü ile arka implantlar ağzın arkasına doğru 45° yatırılır ve çenenin daha yüksek kemik yoğunluğuna sahip bir bölgesi olan ön bölgesine yerleştirilir.

Doktoruuzdan Randevunuzu Alın

Telefon
0312 466 75 99
Email
info@denttera.com

Düzenli diş randevuları, sağlıklı bir gülümseme için önemlidir. Diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmeyi unutmayın.

    Copyright © 2023 Denttera. Tüm Hakları Saklıdır.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image