Diş kaybı yaşandığında görsel, fonksiyon ve ağız sağlığı açısından yeni bir çözüm aranması kaçınılmaz hale gelir. Günümüzde en çok tercih edilen iki yöntem implant ve protez uygulamalarıdır fakat bu iki tedavi yöntemi arasında karar vermek, hastanın ihtiyaçlarına ve ağız yapısına bağlı olarak değişir. Peki hangi yöntem daha iyi? Bu sorunun yanıtı, birçok faktöre göre değerlendirilmelidir.
İmplant Tedavisinin Avantajları
İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalar üzerine uygulanan sabit diş protezleridir. En büyük avantajı, doğal dişe en yakın yapıyı sunmasıdır. Görsel açıdan oldukça başarılı sonuçlar verirken, çiğneme fonksiyonunu da en iyi şekilde yerine getirir. Ayrıca implantlar, çevresindeki sağlıklı dişlere zarar vermez çünkü destek almak için diğer dişlere ihtiyaç duymazlar. Uzun ömürlü bir çözüm sunmaları da tercih edilme nedenlerinden biridir.
Hareketli Protezlerin Özellikleri
Protezler, diş kaybı yaşayan bireyler için uzun yıllardır kullanılan geleneksel yöntemlerden biridir. Tam ve bölümlü olmak üzere iki ana türü bulunan protezler, çene yapısına uygun olarak hazırlanır. Hareketli protezler genellikle daha ekonomik çözümler sunar ve cerrahi işlem gerektirmez ancak zamanla çene yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle uyum sorunları yaşanabilir. Bu da protezin gevşemesine, konuşma ve çiğneme sırasında rahatsızlık hissine neden olabilir.
Karar Verirken Neye Dikkat Edilmeli?
İmplant ya da protez tercihi yaparken, kişinin genel sağlık durumu, çene kemiği yoğunluğu, bütçesi ve beklentileri dikkate alınmalıdır:
- Kemik yapısı uygunsa implant daha kalıcı ve konforlu bir çözüm olabilir.
- Çene kemiği yeterli değilse ya da kemik grefti gibi işlemler istenmiyorsa
protez daha uygun olabilir.
- Uzun vadeli çözüm arayanlar için implant ideal bir seçenektir.
- Cerrahi işlem istemeyenler ya da hızlı çözüm arayanlar ise protezi tercih edebilir.