Kompozit dolgu veya beyaz dolgu orta derecede çiğneme basıncına maruz kalan ön ve arka dişlere uygulanabilen diş renginde dolgu malzemesidir. Bu dolgu çeşidi oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Günümüzdeki kompozit dolgular mavi ışıklar sertleşir. Bu yüzden halk arasında ışınlı dolgu veya lazerlı dolgu olarakta bilinirler.
Birkaç yıl öncesine kadar diş dolgusunda tek seçenek amalagam dolgulardır ancak teknolojinin gelişmesi ile artık elimizde en az amalgam dolgular kadar dayanıklı aynı zamanda diş rengine birebir uyum sağlayan kompozit dolgular var.
Dolgular hakkında daha fazla bilgi edinmek için Diş Dolgusu sayfamızı ziyaret ediniz.
Kompozit Dolgunun İçeriği Nedir?
Kompozit teriminden anlaşıldığı gibi iki veya daha fazla malzemenin bir araya gelmesi ile elde edilen bir dolgu çeşididir. Organik bir matris içerisinde dağıtılmış inorganik parçacıklardan oluşur. Kullanım amacına göre akışkan, koyu kıvamlı veya oyun hamuru kıvamındadır. Bu dolgu çeşidi İçinde bulunan özel kimyasallardan dolayı mavi ışığa maruz kalınca sertleşir.
Kompozit Dolgunun Avantajları Nelerdir?
Bu dolguların bir çok avantajı var, başlıca avantajları şunlardır:
– Diş rengine birebir uyum sağlar.
– Görselliğe uygun olmaları nedeni ile ön dişlere rahatlıkla uygulanır.
– Kırılmalara karşı oldukça dirençlidir.
– Uzun ömürlüdür.
– Karşı dişlerde aşınmaya ve kırılmaya neden olmaz.
– Dişe Tutunması için dişte ekstra yuva açmaya gerek duymaz.
– Uygun teknikle yapılan dolgular dişten ayrılmaz ve düşmez.
Kompozit Dolgunun Dezavantajları Nelerdir?
Tabii ki kompozit dolgular kusursuz değildir. Kompozit dolgunun bazı dezavantajları var.
– Amalgamlara göre fiyatları yüksektir.
– Ekstra ekipman gerektirir.
– Uygulayan hekimin yeterli düzeyde bilgi ve deneyime sahip olması gerekir.
– Uygulamanın başlangıcından bitimine kadar bir çok aşamalı işlemden geçmesi gerekir, bu da hatalı işlem riskinin artmasına neden olur.
– Zamanla renk değiştirir.
Hangi Dişlere Kompozit Dolgu Yaparız?
Kompozit dolgular ön ve arka dişlere rahatlıkla uygulanır. Ancak ön dişler için kullanıla kompozit ile arka dişlere kullanılan dolgu malzemesinin farklı özelliklere sahip olması gerekir. Arka dişlerde dayanıklılık ön plandayken ön dişlerde görsellik ön plandadır. Son yıllarda geliştirilen kompozitler hem görsel beklentiyi karşılar durumda hem dayanıklılık açısından çiğneme kuvvetlerine karşı koyabilmektedir.