Periodontoloğa Gitmek İçin Nedenler
Periodontolog kime deniri öğrendikten sonra priodontoloğa ne zaman gitmemiz gerektiğine bakalım. Eğer diş eti hastalığınız, diş eti çekilmeniz, diş eti kanamanız veya diş kaybı riskiniz varsa, diş hekiminiz sizi bir periodontiste yönlendirecektir. Siz de bu yaygın diş eti hastalığı belirti ve semptomlarından herhangi birini fark ederseniz, bir periodontisti ziyaret etmeniz gerekebilir.
Şişmiş veya Kabarık Diş etleri
Plak ve tartar oluşturan bakteriler genellikle diş eti iltihabına neden olabilirler. Tedavi edilmediğinde, bu iltihap dişlerinizin etrafında cepler oluşmasına neden olabilir. Bu durum, ilerlediğinde diş kaybı riskini artırır.
İltihaplı diş etleri sağlıklı açık pembe yerine koyu kırmızı renktedir ( sigara içenler hariç). Erken evrelerde diş hekiminizde yaptıracağınız derinlemesine bir temizlik ve evde ağız hijyeninize özen göstermeniz ile bu iltihabı tedavi etmek mümkündür.
Kolayca kanayan Diş etleri
Diş eti hastalığınız varsa; fırçaladığınızda, diş ipi kullandığınızda veya yemek yerken diş etlerinizin kolayca kanayabilir. Diş etleriniz dokunduğunuzda hassassa, diş fırçanız fırçaladıktan sonra pembeleşiyorsa veya fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürüyorsanız diş hekiminize görünün.
Ağız Kokusu
Eğer düzenli ve etkin diş fırçalama ve diş ipi yapmanıza rağmen ağız kokusu kendiliğinden geçmiyorsa, bu diş etlerinizde bir enfeksiyon belirtisi veya dişlerinizde çürük işareti olabilir.
Ağrılı Çiğneme
Zamanla, diş eti iltihabı dişlerinizi daha hassas hale getirebilen cepler oluşturabilir. Çiğneme sorunu da yaşayabilirsiniz. Dişlerinizin birbirine uyumunda bir değişiklik veya dişleriniz arasında yeni boşluklar oluştuğunu fark ederseniz, diş hekiminizden randevu alın.
Diş eti çekilmesi her zaman diş eti hastalığından kaynaklanmaz. Bu aynı zamanda dişlerinizi çok sert fırçalamanızdan da kaynaklanabilir, bu da diş eti dokusuna zarar verir.
Bununla birlikte, çok fazla fırçalamadan kaynaklanmayan diş eti çekilmesi, genellikle ileri evre diş eti hastalığının bir işaretidir. Bu noktada, bir periodontist sizi muayene ettikten sonra uygun tedavi konusunda tavsiyede bulunabilir.
Bu yazıda periodontolog kime denir ve Periodontolog ne iş yapar sorusuna yanıt vermeye çalıştım. Merak ettiğiniz konular için bize yazabilirsiniz.