Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi kontrolleri, sağlıklı dişlerin anahtarıdır. Unutmayın, güzel bir gülümseme sağlıklı bir yaşamın yansımasıdır.
Sağlıklı dişler, sağlıklı bir yaşamın temelidir. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve dengeli beslenme ile diş sağlığınızı koruyun. Diş hekiminizi unutmayın!
Gülüş Tasarımı veya hollywood Smile Designe son yılların en çok merak edilen ve en çok yapılan uygulamaların başında gelir. Bir çok internet kullanıcısı gülüş tasarımı nedir? gülüş tasarımı için neler yapılıyor? gülüş tasarımı uygulamaları nedir? gibi soruların cevabını merak ediyor. Bu yazımızda gülüş tasarımında kullanılan yöntemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Gülüş tasarımının en önemli uygulamalarından biri olan Diş beyazlatma yöntemleri ofis tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılır.
Ofis tipi beyazlatma yöntemi veya lazer ile diş beyazlatma klinikte hekim tarafından uygulanır. Genelde bir uygulama yeterli gelmektedir. Bazen istenilen sonuca ulaşabilmek için 2 hafta araya ile ikinci bir uygulama gerekebilir. Lazer ile diş beyazlatma da diş etleri izole edildikten sonra diş yüzeyine beyazlatma ajanı uygulanır ve özel ışık kullanılarak beyazlatma ajanı aktive edilir. Ofis tipi diş beyazlatma yaklaşık 1 saat sürer.
Ev tipi beyazlatma hasta tarafında evde uygulanır. Hekim tarafından hastaya özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hasta beyazlatma ajanını plak içerisine uyguladıktan sonra ağızına yerleştirir ve 45 dakika ila 90 dakika bekletir. Kullanılan beyazlatma ajanına göre 7-14 gün bu uygulama tekrarlanır.
Dişleri kaplamak için bugüne kadar, altın, metal, porselen çeşitleri gibi birçok malzeme kullanılmıştır. Günümüzde en çok kullanılan malzeme zirkonyumdur. Zirkonyum oldukça dayanıklı bir malzemedir ayrıca görsel biyo uyumluluk açısından tatmin edici sonuçlar verir. Diş kaplamasında zirkonuyum iki şekilde kullanılır. En yaygın kullanım şekli zirkonuyum destekli seramik kaplamalarda alt yapıdır. Yeni teknolojilerin gelişmesi ile artık kaplamaları sadece zirkonyum kullanarak yapabiliyoruz, bu çeşit zirkonyuma Monolitik Zirkonyum ismi verilmektedir. Monolitik Zirkonyum birçok vakada diğer kaplama çeşitlerine göre üstünlük sağlamaktadır.
Özel Kompozit dolgu maddeleri ve bonding ajanları kullanılarak dişlerin görünüşünü değiştirmek mümkündür. Bonding yöntemi ucuz ve hızlıdır. Genelde tek seansta tedavi tamamlanır. Acısız ve Ağrısıdır, çoğu zaman dişlerde kesim ve aşındırma gerektirmeden mutlu edici sonuç alınır
Bazen sadece birkaç dakika sürecek bir uygulama ile büyük değişimler yaratılabilir. Bonding yöntemi en sık diş aralığı kapatmada kullanılır. Dişlerde herhangi bir kesim yapmadan sadece tek seansta, diş rengine ve dokusuna uygun bir malzeme ile dişe zarar vermeden diş aralığı kapatılır.
Bonding’in bir diğer uygulama alanı lamine yapımıdır. Kompozit lamine ile ekonomik ve hızlı sonuç alınır ancak porselen lamine kadar görsel açıdan iyi değildir.
Yaprak diş, yaprak porselen diş gibi isimler ile de bilinen lamine uygulaması, dişlerin formunu ve rengini ve hafif çapraşıklık varlığında kullanılan bir yöntemdir. Gülüş tasarımında en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Lamineler birkaç farkı malzemeden üretilebilmektedir. Kompozit lamine, porselen lamine, E-max lamine, ve zirkonyum lamineler gülüş tasarımında sırasıyla en sık tercih edilen lamine diş çeşitlerdir. Lamine diş veya yaprak diş uygulamasının en büyük avantajı porselen kaplamaların aksine dişlere çok az kesim yapılır veya hiç yapılmaz. En büyük dezavantajları ise dayanıksız olmalarıdır.
E-max litiyum disiklat camdan üretilen bir porselen türüdür. Işık geçirgenliği diğer porselen çeşitlerine göre fazladır ve dokusu mine dokusuna çok benzer.
Zirkonyum kadar dayanıklı değildir ancak zirkonyuma göre görsel olarak daha iyi sonuçlar verir. genel de ön dişlerde görsellik beklentisinin yüksek olduğu vakalarda kullanılır.
E-Max porselenin en büyük dezavantajı dayanıksız olmasıdır bu yüzden genelde ön dişlerde kullanılır. E maxi daha dayanıklı hale getirmek için zirkonyumla birleştirilebilir. Zirkonyum destekli e-max görselliği ve dayanıklığı bir arada sunar ancak maliyeti diğer çeşitlere göre daha yüksektir.
Gülüş tasarımının en önemli parçalarından birisi diş etidir. İyi hızalanmamış , renklenmiş veya gereğinden fazla görünen diş etleri görünümünü kötü yönde etkiler. Gülüş tasarımında Diş etini ve dişleri birlikte ele almak gerekir. Bazen simetri sağlamak için bazen dişleri daha büyük göstermek için diş etlerine de müdahale etmek gerekir.
Bazen sadece diş etlerine yapılan küçük müdahaleler insanların gülüşünde büyük değişimlere neden olabilir.
Düzenli diş randevuları, sağlıklı bir gülümseme için önemlidir. Diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmeyi unutmayın.