B1 diş rengi, A1 diş rengi, A2 diş rengi gibi terimler gülüş tasarımı yaptıran veya yaptırmak isteyenlerin sık karşılaştıkları terimlerdir. Peki B1,A1 veya A2 diş rengi ne anlama gelir? En beyaz ton B1 mi, A1 mi? Aralarında ne fark var? Bu yazıda gülüş tasarımı veya porselen ve zirkonyum kaplama yapılırken diş rengi seçimi nasıl yapılır ve ve bu renk kodlarının anlamlarını anlatmaya çalıştım.
Diş hekimleri diş rengini belirlemek için renk skalası kullanır. Özellikle ön dişlere işlem yaparken doğru renk seçimi doğal uyumu yakalamak için önemlidir. Her dolgu, porselen ve zirkonyum vs markanın kendi renk skalası var ve başarılı bir sonuç elde etmek istiyorsak doğru skalayı kullanmamız gerekir. Her skalada farklı renk kodlamaları olabilir ancak dünyada kabul görün ana renk kodlamaları A, B, C, D ve bunların rakamlarla alt segmentlere ayrılmasından oluşur.
Günümüzde en sık kullanılan ve altın standart olarak kabul gören renk skalası VITA firmasına ait VİTA Classical diş rengi skalasıdır. Bu skalada 16 adet farklı tonlara diş rengi tanımlanmıştır ancak görsel beklentilerin artması ile sadece 16 ton hastaların ve hekimlerin beklentisini karşılamamaya başlayınca firmalar onlarca farklı renk tonuna sahip skalalar piyasaya sürmeye başlamıştır. Tespit edilen diş rengi tonları artmasına rağmen yine de diş rengi tonları 4 ana grupta toplanmaya devam ediyor: A, B, C ve D. bu grupların yanında bir de BLEACH renk tonu da skalalarda yer bulmaya başlamıştır.